Forlaget Synope
    Undervisningsmaterialer til danskundervisningen
    og til dansk som andetsprog

(Learning materials for courses covering
Danish as a foreign language)
Forsiden
(Home)
Priser & vilkår
(Prices & terms)
Bestilling
(Order books)
Om Synope Kontakt
(Contact)



Anmeldelse af 'Dansk udtale for begyndere'      Tildelt  * * * *

Anmeldt af Lone A. Sperschneider i LVUfagbladet 13, d. 23. sept. 03

Bogen henvender sig til begynderundervisning på spor 2 og 3, og forfatteren foreslår desuden spor 1 trin B.
Godt udtalemateriale kan der ikke laves for meget af. Dette materiale for begyndere er godt, men kunne have været supergodt, hvis layoutet var mere indbydende - her tænker jeg især på illustrationerne.
Men når det er sagt, så skal det hurtigt tilføjes, at der er meget brugbart udtalemateriale i bogen. Den er primært tænkt som klasseundervisning, men kan også bruges i sproglaboratorier og studiecentre. Opbygningen i div. udtaleproblematikker er overskuelig i indholdsfortegnelsen, og det gør bogen brugervenlig.
Til bogen hører en ganske udmærket cd-rom med både en kvindelig og mandlig københavnsk indtaler. Der er pauser og gentagelser, så kursisterne får tid til træning. Det jeg bedst kan lide ved bogen er de systematisk gennemarbejdede opgaver med tryk og rytme, der er et gennemgående element i materialet. Skal jeg fremhæve yderligere kvaliteter, så bliver det den meget præcise og trænende fokusering på reduktioner og assimilation.
Forfatteren har tidligere vist, at hun kan det dér med udtale. Med denne nye bog bidrager hun til at gøre den ofte oversprungne udtaleundervisning mere tilgængelig for de travle andetsprogsundervisere og deres hårdt prøvede kursister.

+ Forfatteren har tidligere vist, at hun kan det dér med udtale. Med denne nye bog bidrager hun til at gøre den ofte oversprungne udtaleundervisning mere tilgængelig for de travle andetsprogsundervisere og deres hårdt prøvede kursister.
- Dette materiale for begyndere er godt, men kunne have været supergodt, hvis layoutet var mere indbydende. Her tænker jeg især på illustrationerne.

* * * * * Uovertruffen, skal læses.
* * * * Virkelig god, stor brugsværdi.
* * * Rimelig, med enkelte mangler.
* * På det jævne, mangler præger kraftigt.
* Dårlig og mangelfuld, ringe brugsværdi


Anmeldelse af 'Dansk udtale - øvebog'     Tildelt  * * * * *

Anmeldt af Lone A. Sperschneider i LVUfagbladet 13, d. 23. sept. 03

Øvebogen kan til nød bruges alene uden grundbøger. Men jeg vil anbefale, at den bruges sammen med enten forfatterens andre udtalebøger eller andet udtalemateriale i andetsprogsundervisningen.
Til Øvebogen hører en cd-rom, hvor øvelserne er indtalt med pauser og gentagelser, således at kursisterne kan træne i eget tempo - enten hjemme eller i sproglaboratorier eller studiecenter.
Til alle lyde er medfølgende tegninger af mundstillinger og forklaringer på lydenes artikulation. Øvebogen fungerer som en form for udtaleleksikon. Både lærere og kursister kan slå op under specifikke udtaleproblemer og hente meget god hjælp. Udover det, er der mange praktiske fif til en bedre udtale af det svære danske sprog.
Og der sigtes hele tiden mod at bibringe kursisterne en forståelse for forholdet mellem lyd of skrift. Det er ambitiøst gjort - men det er lykkedes!
Bogen kan på det varmeste anbefales.

+ Mange praktiske fif til en bedre udtale af det svære danske sprog.
- Ingen

* * * * * Uovertruffen, skal læses.
* * * * Virkelig god, stor brugsværdi.
* * * Rimelig, med enkelte mangler.
* * På det jævne, mangler præger kraftigt.
* Dårlig og mangelfuld, ringe brugsværdi


Anmeldelse af 'Dansk udtale i 49 tekster'

Anmeldt af Pia Gro Nielsen i LVU-Fagbladet nr.17, 18. dec. 2001

Lisbet Thorborg har gjort det igen!
Et vel gennemarbejdet undervisningsmateriale med fokus på gehør. Bogen lægger sig smukt i forlængelse af 'Dansk udtale i praksis', men kan sagtens bruges selvstændigt.
Bogen henvender sig ikke udelukkende til sprogcentrene, hvor den i øvrigt er anvendelig på alle spor (tak!), men kan også bruges andetsteds til tosprogede studerende som f.eks. handelsskoler, VUC og seminarier.
Enhver lærer med interesse for fonetisk korrektion må omgående kaste sig over den! De 49 tekster kræver sproglig opmærksomhed på hver sit udtalefænomen. Arbejdet med tryk og rytme er dog et gennemgående tema. Med bogen følger en cd-rom med såvel pauser som gentagelser til kursisterne. Der er således god mulighed for at øve sig (evt. i form af et kassettebånd), og bogen bør være tilgængelig på ethvert studieværksted, da den fint kan bruges af selvstuderende, der lige skal have 'det sidste' på plads.
Et lille eksempel fra tekst 41, der beskæftiger sig med udtale af 'M': 'Midt i timen ringer Mimis mobiltelefon … Det er ikke så smart. Man må ikke tale i mobiltelefon i timen'. Til 'Matematik med Thomsen' (tekst 41) er der knyttet fem forskellige opgaver, der styrker den auditive opmærksomhed. Først registreres forekomsten af bogstavet 'M'. Dernæst lyttes, mens der fokuseres på rytmen, og kursisten markerer med trykstreger. Igen lyttes der. Nu gentages teksten med markering af rytmegrupper. Opgave fire giver mulighed for at arbejde sammen parvis, hvor kursisterne korrigerer hinandens højtlæsning. Til sidst skal den lille episode genfortælles med opmærksomheden rettet mod udtale med klare og tydelige rytmegrupper. Går det galt, er der også en facitliste i materialet. Prøv det!
Jeg skal også nævne, at teksterne i sig selv er små gode historier med selvstændig mening.


Anmeldelse af 'Dansk udtale for begyndere', 'Dansk udtale - øvebog' og 'Dansk udtale i 49 tekster'

Anmeldt af: Ellen Widding, www.folkeskolen.dk, 24.02.2005

Dette omfattende materiale lægger op til systematisk og grundig undervisning i udtale, et væsentligt element i undervisning i dansk som andetsprog. Da det er vigtigt at tage dette element alvorligt overalt, hvor der er behov for det i tosprogethedsundervisning, kan materialet varmt anbefales til såvel voksenundervisning på alle niveauer som folkeskolen.

Materialets tre bøger supplerer indbyrdes hinanden.
Som titlen antyder, er "Dansk udtale for begyndere" en lettilgængelig indføring i det danske lydsystem; en grundbog med letforståelige tekster, relevante emner og dagligdags ordforråd, der, i tæt sammenhæng med teksten, træner de forskellige lydmæssige fænomener; for eksempel vokaler og konsonanter, reduktion og assimilation, tryk og stød. Til hver tekst er der en opgave og henvisning til supplerende øvelser i "Dansk udtale - øvebog".

Øvebogen kan anvendes til målrettet og systematisk træning af enkeltfænomener via særskilte øvelser, der ofte ledsages af tegninger af mundstillingen ved de forskellige former for udtale. Bogens opbygning er overskuelig. Bogstaverne gennemgås et ad gangen. Gennem træning af lyde arbejdes der samtidig med bevidsthed om forholdet mellem lyd og skrift. Bogen kan med udbytte anvendes, hvor der opstår særlige udtalebehov.

I "Dansk udtale i 49 tekster" er der to hovedafsnit. I det første arbejdes især med prosodi, blandt andet stød, reduktion og assimilation i særlige afsnit og med tryk og rytme gennem samtlige tekster. I det andet rettes opmærksomheden på artikulation, bevidsthed om bogstavernes forskellige udtalemuligheder og sammenhæng mellem skrift og lyd. Også her findes opgaver med løsninger og henvisning til øvebogen samt til "Dansk udtale i praksis" (1998).

Hver bog er forsynet med en cd-rom, der giver god mulighed for praktisk træning. Teksterne er indtalt med pauser og gentagelser. Til brug for klasseundervisning findes kassettebånd til samtlige bøger, som også er forsynet med fyldigt forord og instruktiv lærervejledning.

Arbejdet med tekst, øvebog og cd-rom kan organiseres på forskellig måde. Det gennemgående fokus på lyd og skrift gør materialet velegnet til læsetræning. Alt i alt et veldisponeret, velgennemarbejdet og overskueligt materiale.

Forlaget Synope   |   Randager 90   |   DK 2620 Albertslund
+45 7020 2810   |   www.synope.dk   |   forlaget@synope.dk  |  CVR 26022185